Siófok egy eldugott városrésze Töreki. A csendes völgy 1994 óta természetvédelmi terület, melynek jellemzője az élőhelyek nagy változatossága: tó, mocsár, üde kaszáló, száraz gyep és erdő. Ez a változatosság sok értékes élőlény életterét biztosítja. A természeti értékek megőrzése mellett fontos cél, hogy a kirándulni vagy pihenni vágyó látogatóknak megfelelő környezetet biztosítson.

töreki tavak tanösvény scano photo tó visszatükröződés

A területen halad át a dél-dunántúli piros turistaútvonal is, melynek fő értéke a Cinege patak, amely Siófok környékének egyetlen Balatonba torkolló vízfolyása. A patak forrásvidéke is védett.

 Töreki tavak tanösvény drón fotó

A tizenkét állomásos tanösvény bemutatja a tavak, vizes élőhelyek, különféle erdők és rétek élővilágát. A terület madárvilága rendkívül gazdag. Ennek megfigyelésére egy madármegfigyelő torony segítségével kaphatunk bepillantást. A tanösvény hossza 8,5 km, a leghosszabb túraútvonal 14 km, de lehetőség van rövidebb sétákra is. A tanösvény mentén több pihenőhely adott. Padokat, esőházat, tűzrakó helyeket és szemét elhelyezési lehetőséget helyeztek el, amelyek kellemes pihenést nyújtanak.

A tanösvényen egyebek mellett a következő állomások találhatóak: Nádas, mocsár; Idős szürkenyár; Halászat; Fecskepart; Mocsár; Üde rétek; Cinege forrás; Fűzláp erdő; Üde lomberdő; Erdőgazdálkodás; Vadgazdálkodás.

Töreki Tavak Túraajánlatok:

Töreki tavak hosszú túra: 8,5 km

A túra a tanösvény teljes szakaszát érinti. Az ösvény indítótáblájától 2,6 km-re található a Tóközi-pihenő, a madármegfigyelő toronyba mindenképpen menjünk fel. A pihenőtől 700 méterre található a löszfalba vájt gyurgyalag telep, ahol főleg a nyári időszakban rengeteg madár látható. Ezt követően a halastó gátján áthaladva a homoki pusztarétre érkezünk, ahonnan szép kilátás nyílik a Cinege patak völgyére. Innen a tanösvény több állomását érintve, a Cinege-forrást elhagyva folytathatjuk utunkat a 90 éves cseres-tölgyes erdőben. A 2,5 km hosszú erdei szakasz a már korábban érintett Cinege-pihenőhöz érkezik vissza. A pihenőhelytől a tanösvényen, vagy a töreki aszfaltos út mellett haladva térhetünk vissza az 5,6 km-re lévő parkolóhelyhez.

Töreki tavak rövid túra: 2,5 km

A tavak mentén részben aszfalt, részben földes úton érjük el a Cinege-pihenőt. Innen gyalog tesszük meg a 2,5 km hosszúságú erdei körtúrát. Az útvonal a Cinege-pihenőhöz érkezik vissza.

Megközelítés

Töreki megközelíthető a 7-es főúton, Balatonszéplak után a töreki bekötőúton. Parkoló a tanösvény elején a benzinkút mellett adott.