Balatoni látnivalók: 101 helyszín, amitől megdobban a szíved

Badacsony

Balatoni látnivalók: 101 helyszín, amitől megdobban a szíved

Üdvözöllek a balatoni kalandok birodalmában, ahol a naplementétől a középkori csodákig minden megtalálható! A „Balatoni látnivalók” kulcsszóval jellemzett 101 olyan helyszínt gyűjtöttünk számodra, amelyek garantáltan kihagyhatatlanok ezen a varázslatos vidéken. Készülj fel egy izgalmas utazásra, ahol történelem, természet, és kalandok várnak rád a Balaton gyöngyszemeinél! Kapcsold be az övet és lépj be a csodák birodalmába!

balatoni látnivalók szigligeti vár

101 látnivaló a Balaton környékén, a lista

Balatoni látnivalók északi part

 1. Kisfaludy Kilátó, Balatonakarattya: A kilátó Balatonakarattya dombjain található, ahonnan lélegzetelállító panorámában lehet részünk a Balatonra és a környező tájra. Az idelátogatók megcsodálhatják a tó természetes szépségét és a naplementét is.
 2. Akarattya Magaspart: Az Akarattya Magaspart a Balaton egyik legszebb panorámáját kínálja, ahol a látogatók élvezhetik a csendet és a nyugalmat, miközben a tóra és a környező tájra néznek. Az itt található tanösvényen sétálva megismerhetjük a balatoni növény- és állatvilágot.
 3. Rákóczi Szilfa, Balatonakarattya: Ez a egykoron hatalmas szilfa Balatonakarattya csendes részén található, és Rákóczi Ferenc tiszteletére ültették. A fához számos legenda és hagyomány fűződik, és ma is kedvelt találkozási hely a helyiek és a turisták számára.
 4. Balatoni Bob, Balatonfűzfő: A Balatonfűzfői Bobpálya a Balaton egyik legkedveltebb szórakoztató központja, ahol a látogatók izgalmas bobozási élményben lehet részük. A 800 méter hosszú pályán gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, miközben száguldunk a lejtőn.
 5. Serpa Kalandpark, Balatonfűzfő: Ez a szabadtéri kalandpark számos élményt kínál a család minden tagjának. Akadálypályák, kötélpályák, létrák és hinták várják azokat, akik szeretik a szabadtéri kihívásokat, és közben gyönyörködhetnek a természetben.
 6. Csillagvizsgáló, Balatonfűzfő: A csillagvizsgálóban a látogatók megismerkedhetnek az égbolt csodáival. Az intézményben rendszeres előadásokat, csillagnézéseket tartanak, és a látogatók megtekinthetik a csillagokat, bolygókat és egyéb égitesteket a nagy teljesítményű távcsövek segítségével.
 7. Soós-hegyi Kilátó, Balatonkenese: A Soós-hegyi Kilátó Balatonkenese egyik legmagasabb pontján található, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Balatonra és a környező tájra. A kilátó könnyen megközelíthető gyalogosan, és tökéletes hely a naplemente megcsodálásához.
 8. Tátorján Tanösvény, Balatonkenese: A Tátorján Tanösvény egy természetvédelmi terület, ahol a látogatók megismerkedhetnek a helyi növény- és állatvilággal. A tanösvény táblái segítségével a látogatók többet tudhatnak meg a környék növényzetéről, állatvilágáról és geológiai jellemzőiről.
 9. Balatonalmádi strandok: A városban több strand is található, ahol napozhatsz, úszhatsz, vagy akár vízi sportokat is űzhetsz. Ezek közül a legnépszerűbbek a Wesselényi Strand és a Központi Strand.
 10. Vörös Homokkő Kilátó: Ez a kilátó a Káptalanfüredi Arborétum felett található, és csodálatos kilátást nyújt a Balatonra és a környező hegyekre.
 11. Káptalanfüredi Arborétum: Ez a gyönyörű arborétum több mint 150 éves, és számos ritka növényfajtát tartalmaz. A parkban sétálva igazi nyugalmat és friss levegőt élvezhetsz.
 12. Csákány-hegyi Kilátó, Csopak: A Csákány-hegyi Kilátóból lenyűgöző panorámában lehet részünk a Balatonra és a környező hegyekre. A hely ideális kiindulópont a környék felfedezésére, túrázásra vagy a természetben eltöltött pihenésre.
 13. Csonkatorony, Csopak: Csopak központjában található a Csonkatorony, ami a középkori templom romjai között magasodik. A történelmi múlt emlékét őrző torony belülről is megtekinthető, és az épület ad otthont a helytörténeti kiállításnak.
 14. Plul-malom, Csopak: A 18. századból származó, jelenleg is működőképes vízimalom a Balaton-felvidék jellegzetes építészeti emlékeit őrzi. Az épületben található kiállítás a malom működését, valamint a hagyományos malomipar történetét mutatja be.
 15. Tagore sétány: Balatonfüred talán legismertebb sétánya, melynek végigjárása után megpihenhetsz a híres Tagore emlékfa alatt. Az itt található padokon számos híres ember ült már, és a kilátás is lenyűgöző.
 16. Balatonfüredi kikötő és sétány: A kikötőben mindig pezsgő élet van, számos étterem, kávézó és szórakozási lehetőség közül válogathatsz. A kikötő melletti sétány pedig romantikus sétákra ideális.
 17. Jókai Mór emlékház: Jókai Mór író sok nyarát töltötte Balatonfüreden, ahol számos művét is megírta. Az emlékházban betekintést nyerhetsz az író életébe és munkásságába.
 18. Annagora Aquapark: A Balatonfüred melletti aquapark ideális program lehet a forró nyári napokon. Csúszdák, medencék, wellness részleg és sportolási lehetőségek várják a látogatókat.
 19. Balatonfüredi Borhetek: Ha augusztusban jársz Balatonfüreden, ne hagyd ki a híres borfesztivált, ahol megkóstolhatod a legfinomabb balatoni borokat, és élvezheted a színpadon bemutatott művészeti előadásokat.
 20. Tihanyi Bencés Apátság: Az apátság és a hozzá tartozó múzeum Tihany legismertebb látnivalói közé tartozik. A kilátópontjáról pedig lenyűgöző panoráma tárul a Balatonra.
 21. Tihanyi Levendula Ház és Levendula Fesztivál: Tihany híres a levendulájáról. A Levendula Házban megismerheted a levendula termesztésének történetét és feldolgozását. Júniusban pedig levendula fesztivál kerül megrendezésre.
 22. Tihanyi belső-tó és Külső-tó: Gyönyörű természeti környezet, ahol túrázni, hajókázni vagy akár piknikezni is lehet. A Külső-tó madárrezervátum, a Belső-tó mellett pedig tanösvény található.
 23. Tihanyi visszhang: A helyi legenda szerint a tihanyi visszhang a tihanyi apátság építését követően jelent meg. Ma már nem hallható mindenhol, de a helyi táblák segítenek megtalálni a legjobb pontokat.
 24. Tihanyi piac: A helyi termelők által megtermelt friss zöldségeket, gyümölcsöket, kézműves termékeket és természetesen levendula termékeket találhatod a tihanyi piacon.
 25. A sajkodi öböl a Balaton északi partján, Tihanytól északra található. Ez az öböl a Balaton egyik legszebb természeti környezetében helyezkedik el. A parton sétálva a Balaton panorámája mellett élvezhetjük a tihanyi félsziget szépségeit is. A sajkodi öböl tökéletes helyszín a strandoláshoz, horgászathoz, vagy csak a természet és a nyugalom élvezetéhez. Itt található a Sajkodi temető is, mely a 11-12. századból származó, a Balaton környékének egyik legrégebbi temetője.
 26. Balatonudvari Fehérkereszt: Egyedülálló látnivaló Magyarországon, melynek eredete a középkorig nyúlik vissza. A fehér mészkőből készült keresztet halottak emlékére állították, a sírkertben lévő cserép szívek pedig az elhunytak számát jelzik.
 27. Balatonudvari Golf Club: Az ország egyik legszebb golfpályája, ami a Balaton partjától csupán egy kilométerre található. A golfklub több mint 130 hektáros területen fekszik, melyet természetes dombok, völgyek és erdős részek tagolnak.
 28. Levendula Major: A Dörgicsei Levendula Major egyik legfontosabb látnivalója, amely híres levendulaültetvényeiről és a hozzájuk kapcsolódó programokról. A levendulaszüret időszakában látogatók százaival teli a major, és a levendulás programok közül számos gyerekbarát esemény is található. A majorban levendula alapú termékek is kaphatók, így a látogatás során egy kis részét a levendula varázslatos illatát haza is vihetik a vendégek.
 29. Boldogasszony Templomrom: Ez a romantikus kis templomrom a Káli-medence szívében, Dörgicse közelében található. A templom eredetileg a 13. században épült, de a török időkben elpusztult, és a mai napig csak romjai maradtak fenn. A templomromok között sétálva igazán történelmi atmoszférában lehet részünk.
 30. Kaáli Autó-Motor Múzeum: A múzeum a régi autók és motorok szerelmeseinek kínál felejthetetlen élményt. A gyűjteményben számos ritkaság is megtalálható, például a legendás 109 éves F.N. Model 1950s és más klasszikus autó- és motor márkák darabjai. A múzeumot Kaáli Gábor hozta létre, aki szenvedélyes autógyűjtő és restaurátor. A múzeum látogatói betekintést nyerhetnek a múlt század közlekedésének történetébe.
 31. Szent Jakab Forrás, Vászoly: Ez a természetes forrás a község egyik jellegzetes látnivalója, és hagyományok szerint Szent Jakab védőszent forrásaként is ismert. A kristálytiszta vizű forrás a hegyekből ered, és frissítő ivóvízzel kínálja a látogatókat.
 32. Forrás-tó, Vászoly: Ez a varázslatos kis tó Vászoly központjában található, és a helyiek körében kedvelt kirándulóhely. A tó környékén pihenőhelyek és kis sétányok találhatók, ahol kellemes kikapcsolódást nyújt a természet közelsége. A tó vize tiszta és hűsítő, így ideális hely a meleg nyári napokon való fürdőzésre vagy piknikezésre.
 33. Kirándulj el a Folly Arborétumba, Badacsonyörsön.A Folly Arborétum Badacsonyörsön található, és egyedülálló lehetőséget kínál a természet szerelmeseinek. Az arborétum több mint 100 éves, és több száz különböző fa- és cserjefajt, valamint egzotikus növényeket is bemutat. A gyönyörű kertben sétálva a látogatók megismerhetik a növények világát, és élvezhetik a természet nyugalmát.
 34. Hegyestű: A Hegyestű egy impozáns, 337 méter magas tanúhegy, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra és a környező vulkanikus hegyekre. A tanösvényen sétálva a látogatók megismerhetik a térség geológiai történetét is.
 35. Monoszlói Liszkay Borkúria: A Liszkay Borkúria a helyi borászat kiválósága, ahol a látogatók megkóstolhatják a térség legjobb borait, és bepillantást nyerhetnek a borászat művészetébe.
 36. MagyarProvence Levendulabirtok Monoszlón: A birtokon több hektáron virágzik a levendula, ahol a látogatók nem csak a levendulásban sétálhatnak, de megismerhetik a levendula termesztésének folyamatát is, és különböző levendulás termékeket is vásárolhatnak.
 37. Szentbékkálla kőtenger: A Szentbékkállánál található kőtenger egyedülálló geológiai jelenség, ahol a szikladarabok között sétálva igazán megismerhetjük a táj vulkanikus múltját.
 38. Mindszentkálla Pálos-kolostor romjai: Az 1700-as években épült kolostor romjai a Káli-medence történelmébe engednek bepillantást.
 39. Salföldi Major: A Salföldi Major egy hagyományos Balaton-felvidéki birtok, ahol bemutatják a helyi állattartás és a mezőgazdaság hagyományait, és ahol lehetőség van lovas programokon is részt venni.
 40. Kinizsi Vár, Nagyvázsony: A középkorban épült Kinizsi Vár Nagyvázsony legismertebb látnivalója, amely Kinizsi Pál híres hadvezér otthona volt. A várban lévő kiállítások a középkori életet, hadviselést és Kinizsi Pál legendáját mutatják be.
 41. Kapolcsi Művészetek Völgye: Minden évben megrendezésre kerülő kulturális fesztivál, ahol a művészet minden területét felölelő programokkal várják a látogatókat. A színházi előadásoktól kezdve a koncerteken át a képzőművészeti kiállításokig számos program közül választhatnak a látogatók.
 42. Balatonedericsi Afrika Múzeum és Vadaspark: Ez a tematikus park Afrika élővilágát mutatja be. Az itt élő állatok nagy részét Dr. Endrődi Sándor hozta haza afrikai utazásairól, és a park ma már otthont ad több mint száz állatnak.
 43. Csodabogyós-barlang Balatonedericsen: Az ország hetedik leghosszabb barlangját felfedező túrák rendszeresen indulnak, amelyek során a látogatók megismerhetik a barlangok világát, és a barlangban élő állat- és növényvilágot.
 44. Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó, Révfülöp: A Révfülöp szívében található Fülöp-hegyen álló Millenniumi kilátó egyedülálló panorámát kínál a Balatonra és a környező dombokra. A kilátóhoz vezető sétaút maga is élmény, és a csúcson megéri megpihenni a lenyűgöző látványban.
 45. Fülöpi templomrom, Révfülöp: A Fülöpi templomrom egy középkori templom maradványai, melyek a falu szélén, a szőlőhegyen találhatóak. A helyszín magával ragadó atmoszférája és a romok történelmi jelentősége teszi különlegessé, valamint a templomromok melletti területről szép kilátás nyílik a környékre.
 46. Badacsony hegy és tanösvények: A hegyre több tanösvény is vezet, ahol bejárhatod a híres bazaltorgonákat, a szőlőültetvényeket és élvezheted a csodálatos panorámát.
 47. Kisfaludy-ház és Szőlőskertje: Itt található Kisfaludy Sándor egykori otthona, ahol megismerheted az író életét és munkásságát. A házhoz tartozó szőlőskertben pedig kóstolhatod a helyi borokat.
 48. Badacsonyi Borrendezvények: Badacsony híres borvidék, így számos borfesztivált és rendezvényt tartanak itt az év folyamán, ahol megismerkedhetsz a helyi borászatokkal és borokkal. Az egyik legnépszerűbb ilyen esemény a Badacsonyi Szüreti Napok.
 49. Szigligeti Vár: A Balaton északi partján található várromról csodálatos kilátás nyílik a környező tájra és a Balatonra. Az egykori várban szabadtéri színházi előadásokat is szerveznek.
 50. Kamon-kő Tanösvény: A tanösvény a helyi természeti környezetbe nyújt betekintést, bemutatva a flórát és a faunát, valamint a helyi geológiai jelenségeket. A tanösvény végén lévő kilátóból páratlan kilátás nyílik a Balatonra.
 51. Szigligeti Süllőfesztivál: Ez a hagyományos fesztivál a balatoni halászatot és a helyi gasztronómiát ünnepli. A fesztivál során számos halételt kóstolhatsz meg, köztük természetesen a balatoni süllőt is.
 52. Tapolcai-tavasbarlang: Tapolca legismertebb látnivalója a város alatt húzódó természetes vízi barlangrendszer, ahol csónakázni is lehet. A barlangrendszer látogatása felejthetetlen élményt nyújt.
 53. Malom-tó: A tó és a körülötte lévő park a város szívében található, és remek hely a pihenésre, sétára vagy a horgászatra.
 54. A Bazaltorgonák a Balaton-felvidéken, Kisapáti közelében találhatóak, és a környék egyik legkülönlegesebb természeti látványosságát képezik. Ezek a természetes formációk bazalt kőzetből alakultak ki, melyet a vulkanikus tevékenység során hűlő láva formált meg. Az egyedülálló „orgonasíp”-szerű alakzatok valóban olyanok, mintha egy hatalmas sziklaorgonát látnánk, ezért is nevezik őket bazaltorgonáknak. A helyszínen tanösvény található, melynek segítségével megismerhetjük a terület geológiai, növény- és állatvilágát is.
 55. Szépkilátó, Balatongyörök: A Balaton egyik legromantikusabb kilátóhelye, ahonnan a tó szépségét teljes panorámában csodálhatjuk meg. A Szépkilátó nevéhez hűen gyönyörű látványt nyújt, különösen naplementekor.
 56. Kirándulás a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban: A nemzeti park Balatongyörök közelében húzódik, és számos kirándulóhelyet kínál, például a Batsányi kilátót, a Csodabogyós-barlangot vagy a Kitaibel-kilátót. A területen a természet szerelmesei számos növény- és állatfajt ismerhetnek meg.
 57. Nemesvita Westernpark. A szabadidőpark vadnyugati hangulatban, Nemesvitán várja a kikapcsolódást, játékos szórakozást kedvelő családokat – igazi cowboy módjára. Izgalmas Westernshow és számos szabadidőprogram nagyoknak és kicsiknek.
 58. Kitaibel-kilátó: A Vonyarcvashegy mellett magasodó Keszthelyi-hegység tetején található kilátóból gyönyörű panoráma tárul elénk a Balatonra és a környező hegyekre.
 59. Vonyarcvashegyi Szent Mihály Kápolna: A domboldalon található történelmi kápolna a helyi hagyomány szerint 1000-ben épült, és azóta is működik. A kápolna előtti térről csodálatos kilátás nyílik a Balatonra.
 60. Festetics Kastély: Magyarország egyik legszebb barokk kastélya, amelyben a Helikon Kastélymúzeum található. A múzeum gyönyörűen berendezett szobái és hatalmas angolparkja egész napos programot nyújtanak.
 61. Balatoni Múzeum: A múzeum állandó kiállítása bemutatja a Balaton történetét, természetét és a balatoni hajózást. Különleges program a 3D-s filmvetítés a Balatonról.
 62. Georgikon Majormúzeum: A majormúzeum egy érdekes és interaktív módon mutatja be a hagyományos magyar mezőgazdaságot. A múzeum állatsimogatója és játékparkja a gyerekek számára is szórakoztató programot kínál.
 63. Hévízi-tó: Hévíz legismertebb látnivalója és egyben Európa legnagyobb természetes melegvizű tava. A tó vizét vulkanikus eredetű meleg források táplálják, és hőmérséklete egész évben kellemesen meleg marad. A Hévízi-tó gyógyító hatásairól híres, így a látogatók nem csak élvezhetik a fürdőzést, de a termálvíz jótékony hatásait is tapasztalhatják.
 64. Egregyi Pincesor: Hévíz közelében található az Egregy nevű falu, ahol híres pincesor várja az érdeklődőket. A pincesorban tradicionális pincékben tárolják és érlelik a helyi borokat. A látogatók itt megkóstolhatják a Balaton környékének jellegzetes borait és megismerhetik a borászat hagyományait és folyamatát.

Balatoni látnivalók déli part

 1. Magaspart, Balatonvilágos: A Balatonvilágoson található Magasparton kivételes panoráma nyílik a Balatonra. A területen számos tanösvény található, melyek a természetben való sétálás mellett a környék természeti értékeit, növény- és állatvilágát is bemutatják.
 2. Székelykapu, Balatonvilágos: Balatonvilágos szívében található a híres Székelykapu, melyet a magyar-székely barátság jegyében állítottak fel. A kapu a népi hagyományok, a népművészet és a közösség összetartozásának szimbóluma.
 3. Sóhajok hídja, Balatonvilágos: A romantikus hangulatú, a parkban található kis híd ideális helyszíne a nyugodt sétáknak. A híd nevét onnan kapta, hogy hagyományosan a szerelmesek találkozóhelye volt, ahol a fiatalok titkos sóhajaikat osztották meg egymással.
 4. Siófoki Nagystrand, Plázs és Óriáskerék: A Balaton partján található Siófok egyik legnépszerűbb strandja, számos szolgáltatással, mint például sportolási lehetőségek és étkezési opciók. A strandon található az Óriáskerék, ahonnan páratlan panoráma tárul a Balatonra.
 5. Siófoki Víztorony: A város egyik ikonikus építménye a Víztorony, melyből csodálatos kilátás nyílik Siófokra és a Balatonra.
 6. Bella Állatpark: Ez a családbarát állatpark több mint 40 fajtához tartozó állatot tart otthon. A parkban található játszótér, állatsimogató és piknik terület is.
 7. Siófoki Rózsakert és Kikötő: A felújított Rózsakert interaktív szökőkúttal várja a látogatókat, amely igazán különleges látványossága a városnak. A közeli kikötőben pedig élvezheted a balatoni hajózást, és két szelfie pont is rendelkezésre áll a tökéletes fotók elkészítéséhez.
 8. Balaton Sound: Zamárdi legismertebb rendezvénye a Balaton Sound, amely az egyik legnagyobb elektronikus zenei fesztivál Európában. A fesztiválon világhírű DJ-k és előadók lépnek fel, a látogatók pedig a zene mellett a Balaton partján, a strandokon is élvezhetik a nyarat.
 9. Szamárhegy és tanösvény: A Szamárhegyen egy tanösvény található, ahol a látogatók megismerhetik a balatoni flórát és faunát, valamint a hegy geológiai érdekességeit.
 10. Zamárdi Kalandpark: A parkban különböző kihívásokkal teli pályák, játékok és más szórakozási lehetőségek várják a látogatókat, így a kicsik és a nagyok egyaránt remekül szórakozhatnak.
 11. Zamárdi Szíve szobor: A szobor Zamárdi szívében található, a Strand sétányon, és a szeretet és az összetartozás szimbólumaként szolgál. A szívekkel díszített, interaktív műalkotás naplementekor a legszebb, amikor a fények gyönyörűen világítanak rajta.
 12. Világháborúk Múzeuma, Zamárdi: Ez a különleges múzeum a két világháború eseményeit mutatja be különböző kiállítási tárgyak, dokumentumok és fényképek segítségével. A látogatók betekintést nyerhetnek a történelmi eseményekbe, és megtudhatják, hogyan befolyásolták ezek a balatoni régiót és Magyarországot.
 13. Köröshegyi Levendulás: Zamárditól nem messze található a Köröshegyi Levendulás, ahol júniusban és júliusban a lila virágmezők között sétálva ismerkedhetünk a levendula termesztésével.
 14. Szántódi Rév, Szántód: A Szántódi Rév a Balaton egyik legfontosabb közlekedési csomópontja, ahol a kompok átkelnek a tó déli partjáról a Tihanyi-félszigetre. Az itt található mólónál gyönyörű panorámában gyönyörködhetünk, míg a kompok a Balaton hullámain ringatóznak.
 15. Szántódpusztai Majorság, Szántód: Ez a vidéki majorság egy interaktív bemutatóhely, ahol a látogatók megismerhetik a hagyományos magyar állattenyésztést és mezőgazdaságot. A területén sétálva találkozhatunk számos állatfajtával, megismerhetjük a helyi termékeket, és betekinthetünk a vidéki életbe.
 16. Balatonföldvári Yacht Club: A város egyik fő látványossága a jól felszerelt kikötő, ahol számos vitorlás hajó kiköt. A Yacht Clubban gyakran rendeznek vitorlás versenyeket és más eseményeket.
 17. Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó: A látogatóközpontban megismerhetjük a Balaton és a vitorlázás történetét, a kilátóból pedig csodálatos panorámában gyönyörködhetünk.
 18. Kvassay sétány: A Kvassay sétány egy festői sétány, amely a Balaton partján húzódik végig. A sétányról csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, és a helyszín remek lehetőséget kínál egy kellemes séta vagy egy biciklitúra számára.
 19. Balatonboglári Gömbkilátó: A Gömbkilátó Balatonboglár egyik jelképe, mely a 128 méter magas Várdombon található. A kilátóból páratlan panoráma nyílik a Balatonra és a környező tájra.
 20. Balatonboglári Kalandpark: Itt mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb kalandot, legyen az akár csúszda, kötélpálya vagy trambulin. A parkban található egyéb szolgáltatások, mint például a paintball, az íjászat vagy a gokart is felejthetetlen élményt nyújtanak.
 21. Kishegyi Kilátó: A kilátóból csodálatos panoráma nyílik a Balatonra és a környező tájra. A kilátóhoz tartozó borozóban a látvány mellett a helyi borokat is megkóstolhatod.
 22. Balatonlelle Vidámpark: A vidámpark számos játékkal, kalandpályával és látnivalóval várja a látogatókat, így ideális hely a családi szórakozásra.
 23. Balatonszárszói strandok: A városban több strand is található, ahol a csodálatos balatoni kilátás mellett fürdési és vízi sportolási lehetőségek is adottak.
 24. József Attila Emlékház: A híres magyar költő nyaralójában ma emlékmúzeum található, ahol bepillantást nyerhetünk József Attila életébe és munkásságába.
 25. Csukás Színház: A színházban elsősorban Csukás István művei alapján készült előadásokat tekinthetnek meg a látogatók, de más művészeti és kulturális programokat is szerveznek itt.
 26. Latinovits Zoltán Emlékkiállítás Balatonszemesen: A híres magyar színész, Latinovits Zoltán emlékére rendezett kiállítás a művész életét, karrierjét és művészetét mutatja be személyes tárgyak, fényképek és dokumentumok segítségével.
 27. Balatonszemesi Kistücsök Étterem: A Balaton déli partjának egyik legismertebb étterme, amely híres a helyi termékek felhasználásával készült, ízletes és kreatív ételeiről. A Kistücsök Étteremben megkóstolhatjuk a balatoni régió konyhájának legjavát.
 28. Postamúzeum Balatonszemesen: A múzeum a magyar posta történetét mutatja be a kezdetektől napjainkig. A kiállításon láthatók régi postai eszközök, bélyegek, és megismerhetjük a levélküldés hagyományait és fejlődését.
 29. A Fonyódi Szaplonczay sétány a Balaton déli partján található, festői sétány, amelyet a part mentén húznak végig. A sétány mentén gondozott zöldterületek, pihenőhelyek és számos vendéglátóhely található, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra. A séta során kellemes hangulatú sétálóutcák, fagyizók és ajándékboltok is várják a látogatókat. A Fonyódi Szaplonczay sétány ideális helyszín a pihenésre, sétára és a balatoni panoráma élvezetére.
 30. Balatonfenyvesi Kisvasút: Balatonfenyvesen található Magyarország leghosszabb kisvasúti hálózata is, amely remek kirándulási lehetőséget kínál a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
 31. Nagyberek: A Balatonfenyves melletti nagybefektetésű terület rendkívül gazdag növény- és állatvilágával, túraútvonalakkal és megfigyelőhelyekkel várja a természet szerelmeseit.
 32. Szent Mihály-kápolna: A 13. századból származó kápolna a Balatonberényi szőlőhegyen található, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra és a környező tájra.
 33. Somos-hegyi kilátó: A kilátó a Balatonberény melletti hegy tetején található, és csodálatos panorámát nyújt a Balatonra és a környező tájra. A hely ideális a természet szerelmeseinek és a túrázóknak.
 34. A Kis-Balaton a Balaton délnyugati részén található, és természetvédelmi területként ismert. Ez a vidék az egyik legértékesebb madárvilágú terület Magyarországon, gazdag élővilága miatt különleges jelentőségű. A területet mocsarak, nádasok, mocsári erdők és kis tavak alkotják, amelyek vonzzák a számos ritka és védett madárfajt, például a kerecsensólymot, a bölömbikát és a bakcsókat.
 35. A Kis-Balaton az ornitológusok és a természetkedvelők paradicsoma, de a környezet iránt érdeklődőknek is remek lehetőséget kínál a madárlesésre és a természetjárásra. Különösen a megfigyelő tornyok, madárszállások és tanösvények segítik a látogatókat, hogy közelről megismerjék a terület élővilágát és csodálatos szépségét. A Kis-Balaton valóban egy értékes kincs a természetvédelem számára és egy emlékezetes élményt nyújt mindazoknak, akik ellátogatnak ide.
 36. A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum Zalakomár közelében található, és Magyarország legnagyobb bivalyrezervátuma. Ez a különleges természetvédelmi terület otthont ad a bivalyoknak, amelyeket itt szabadon engednek legelészni és élni a természetben. A rezervátum területén sétaút vezet, amely lehetőséget nyújt a látogatóknak arra, hogy megfigyeljék ezeket a lenyűgöző állatokat és megismerjék az életmódjukat. A bivalyrezervátum a természet és a biodiverzitás megőrzésének fontos példája, és hozzájárul a bivalyok megőrzéséhez és védelméhez. A terület a természet kedvelői és a családok számára is izgalmas kirándulóhely, ahol közelebbről megismerhetik ezt az ősi és impozáns állatfajt. A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum egyedi látványosság, amely érdemes a természet és az állatok iránt érdeklődők figyelmét magára vonja.
 37. Balatonszentgyörgyi Csillagvár: A Festetics grófok vadászvára a Balaton nyugati csücskében található, egy erdős domboldalon, amely fölé emelkedik a tó felett. Az egyedülálló, csillag alaprajzú épület a középkori életpanoptikummal és a világon egyedülálló huszármúzeummal lenyűgöző látnivalókat kínál. A várat másfélszáz 80 cm magas huszárral, hun-magyar harcossal és középkori főurakkal bemutató kiállítás díszíti. A területen található pincerendszerben elhelyezett huszármúzeum az I. Világháború katonáit is megjeleníti. A környező bekerített terület 2006-tól művészeti alkotótáborként működik, és a volt grófi istállóból kialakított csárda vendégeit is várja. A tervek szerint szabadtéri színpad és a Csillagvár Esték rendezvénysorozatának helyszíne lesz. A Festetics grófok vadászvára történelmi és kulturális értékeivel számos élményt ígér a látogatóknak.